Diabetes en het Pioppi-dieet. Is het Pioppi-dieet diabeetvriendelijk?

Diabetes en het Pioppi-dieet. Is het Pioppi-dieet diabeetvriendelijk?

Grote kans dat je van het Pioppi-dieet gehoord hebt. Dit dieet is gebaseerd op de leefwijze van de inwoners van het Italiaanse dorpje Pioppi, waar ze allemaal in goede gezondheid heel erg oud worden. Het dieet zou dus een goed effect op je gezondheid hebben.

Wat houdt het Pioppi-dieet nu precies in? En is het diabeetvriendelijk?

 

Pioppi-dieet in een notendop

Het Pioppi-dieet wijst het massaal nuttigen van koolhydraten af en moedigt het nuttigen van roomboter, vis, rode wijn en kokosolie aan. Het is geschreven door cardioloos Aseem Malhotra en lijkt veel op een koolhydraatarm en mediterraan dieet.

In zijn boek adviseert Malhotra om veel vis, vlees, groenten en fruit te eten. Ook mag je kokosvet en roomboter gebruiken en regelmatig een glas rode wijn drinken.

Het boek is geïnspireerd op de merkwaardige leefwijze van de mensen in het Italiaanse dorpje Pioppi. De inwoners van dit dorpje zijn ver in de negentig tot over de honderd en nog altijd fit en vitaal. Malhotra schrijft dit toe aan hun gezonde leefgewoontes.

De belangrijkste kenmerken van het Pioppi-dieet op een rijtje:

  • Veel koolhydraatarme en vetrijke voeding
  • Eet meer vetten en vezels
  • Zorg voor geluk in je leven door je tijd goed te besteden
  • Slaap is erg belangrijk
  • Je moet vasten om gewicht te verliezen

 

Kritiek

Wie op het Pioppi-dieet zoekt, stuit ook op veel kritiek. Het Voedingscentrum raadt het Pioppi-dieet namelijk af, vanwege de adviezen die gegeven worden over wijn, vetten en vlees.

“In kokosvet en roomboter zit veel verzadigd vet,” stelt het Voedingscentrum. “Verzadigd vet zorgt juist voor een toename van hart- en vaatziekten.”

Ook worden belangrijke productgroepen geschrapt, bijvoorbeeld granen. Daardoor zou je veel mineralen en vitamines tekort komen.

Hoogleraar Diabetologie Hanno Pijl vindt echter dat het Voedingscentrum te negatief naar het Pioppi-dieet kijkt: “Het Voedingscentrum adviseert gezonde mensen. Mensen met overgewicht, diabetes type 2 of hart- en vaatziekten hebben andere richtlijnen nodig.”

 

Diabetes type 2

Het Pioppi-dieet zou mogelijk een positief effect op de bloedsuikerwaarde van diabetici met type 2 kunnen hebben. Er zijn echter tegenstrijdigheden, zoals het eten van veel vlees en verzadigde vetten uit roomboter en kokosvet. Het kan dus verwarrend zijn om het Pioppi-dieet te gaan volgen.

Wil je echter meer zekerheid, dan is het aan te raden om een koolhydraatarm dieet te volgen. Een koolhydraatarm dieet vertoont veel gelijkenissen met het Pioppi-dieet en kun je al gratis starten met onderstaand weekmenu.

Koolhydraatarm weekmenu

 

Vraag om begeleiding bij mediterraan eten

Het is een feit dat mediterraan eten (en het Pioppi-dieet is daar een voorbeeld van) een gunstig effect heeft op diabetes type 2. Gezonde vetten uit vis en oliën hebben een positief effect op je gestel. Er gaat echter veel informatie rond over het internet en in dieetboeken. Wil je zeker weten dat je op de goede weg bent? Laat je dan begeleiden door een diëtist. Je huisarts kan je helpen bij het aanpassen van medicatie, terwijl de diëtist je helpt om alle voedingstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt.