Diabetes type 2 genezen? Kan dat? Zelfs medische specialisten weten het antwoord op die vraag niet. Toch is er wel een behandeling bij diabetes type 2. Door die behandeling hebben mensen geen medicijnen meer nodig.

Diabetes type 2 is anders te behandelen dan diabetes type 1. Ook is het zo dat iedereen anders reageert op een behandeling. Het kan dus van persoon tot persoon verschillen hoe je diabetes type 2 behandelt.

In dit artikel gaan we dieper in op twee zaken:

 • Diabetes type 2 behandelen
 • Genezen van diabetes type 2

Inhoudsopgave

Diabetes type 2 behandeling

Bij diabetes type 2 zijn een aantal factoren die deel uitmaken van de behandeling. Het gaat om deze 3:

 • Medicijnen
 • Beweging
 • Voeding

De wijze waarop je behandeld wordt hangt af van de mate waarin je diabetes type 2 hebt en de manieren waarop jouw leven is ingericht. Als je al veel beweegt, zal het advies “ga meer bewegen” minder soelaas bieden dan wanneer je nauwelijks beweegt.

Diabetes type 2 behandeling met medicijnen, beweging en voeding.

Algemene tips

Wanneer diabetes type 2 wordt vastgesteld en je je klaarmaakt voor de behandeling ervan, zal de arts je vaak ook enkele algemene tips geven, zoals:

 • Ga stoppen met roken;
 • Eet en drink minder suikers;
 • Zorg voor een goede nachtrust.

Het is een feit dat een gezonder leven de kans op diabetes type 2 vermindert en zelfs de omgang met diabetes type 2 versoepelt. Het is dus niet handig om deze adviezen naast je neer te leggen. Beter zou nog zijn om in een voorstadium naar deze adviezen te luisteren en diabetes te voorkomen.

 

Medicijnen

Bij diabetes type 2 krijg je diverse medicijnen voorgeschreven. Het doel van deze medicijnen is het verlagen van de bloedsuiker, de belangrijkste reden dat je diabetes hebt gekregen. Naast medicijnen die de bloedsuiker verlagen, kun je ook medicijnen krijgen om je cholesterol te verlagen. Daardoor zal de kans op hart- en vaatziekten verder afnemen en wordt een ander gezondheidsrisico tijdig in de kiem gesmoord.

 

Insuline

Wanneer tabletten niet helpen om je bloedsuikerspiegel te verlagen, kan het zijn dat je insuline moet gaan spuiten. Voor de meeste diabetici is het schrikken als ze dat te horen krijgen. Toch is het zeer effectief. Door insuline te spuiten kun je je bloedsuiker onder controle krijgen en houden, waarmee je minder ongemakken ervaart aan de gevolgen van diabetes type 2.

 

Beweging

Iedere dag een half uur of meer bewegen. Dat is wat artsen aanraden bij mensen met diabetes type 2. Het is sowieso (ook zonder diabetes) gezond om te bewegen. Waarom is het zo goed om te bewegen als je suikerziekte hebt?

 • Glucose (suiker) wordt makkelijker uit het bloed gehaald bij beweging;
 • Door beweging daalt de bloedsuikerspiegel;
 • Vetten worden verbrand, waardoor je afvalt of op gewicht blijft (overgewicht is een directe oorzaak van diabetes type 2);
 • Spieren en botten worden sterker;
 • Beweging is goed voor je hart, bloedvaten en bloeddruk;
 • Mensen die sporten worden fitter en ervaren minder snel stress.

Nu hoef je niet te denken aan intensieve krachttraining of een teamsport. In feite is elke vorm van beweging die je nu niet doet, voldoende. Denk dus aan wandelen, fietsen en joggen of gewoon een half uur langer met de hond op pad.

 

Voeding

Tot slot zal de behandeling van diabetes type 2 bestaan uit gezonde voeding. Gezond eten heeft een zeer grote invloed op je algemene gezondheid. Zo kun je je bloedsuikerspiegel beter controleren door  gezonde voeding en je cholesterol verlagen.

Gezonde voeding betekent overigens niet dat je een dieet hoeft te gaan volgen. Gewoon de juiste recepten in huis halen kan al helpen, bijvoorbeeld met een diabetesproof kookboek. Een bekend voorbeeld daarvan is de Afslank Receptenbijbel. In dit boek staan ruim 100 recepten, speciaal voor mensen met diabetes type 2 die aan hun gezondheid willen werken (of diabetes juist willen voorkomen).

Afslank Receptenbijbel

 

Kun je genezen van diabetes type 2?

In de inleiding gaven we al antwoord op de vraag of je kunt genezen van diabetes type 2. Zelfs artsen en andere medische specialisten weten het antwoord op die vraag niet. Het gaat er dan ook vaak om diabetes type 2 te behandelen en het leven met diabetes makkelijker te maken.

Maar hoe zit dat nu? Als je eenmaal diabetes type 2 hebt, blijf je dan de rest van je even een diabetespatiënt?

 

Medicijngebruik

Sommige medici en veel mensen vinden dat ze genezen zijn van diabetes type 2 als ze er geen medicijnen meer voor nodig hebt. In dat geval zou je kunnen zeggen dat je kunt genezen van diabetes.

Veel artsen stellen echter dat je dan alsnog niet genezen bent. Je hoeft immers maar je goede gewoonten weer los te laten of ongezonder te gaan eten om weer een hoge bloedsuiker te ontwikkelen.

 

Remissie

Diabetes type 2 kent enkele ziekteverschijnselen of symptomen. Wanneer die symptomen uitblijven en zich niet meer laten zien, wordt van “remissie” gesproken. Wanneer je in deze status verkeerd ben je niet meer ziek van diabetes en leef je gezond. Over de vraag of je je dan ook echt “genezen” mag noemen, twisten de artsen en specialisten tot vandaag de dag.

Maar goed, los van de definitie van het woord “genezen” is het natuurlijk fijn om te weten dat je voortaan zonder klachten en medicijnen kunt leven. Andere voordelen van “remissie” zijn dat je minder kans hebt op andere complicaties zoals hart- en vaatziekten, nierziekten en oogproblemen.

 

Diabetes type 2 behandelen of genezen (tips)

Start vandaag nog met het behandelen, genezen of voorkomen van diabetes type 2. Volg de tips hieronder op en werk aan een betere versie van jezelf.

 • Afrekenen met diabetes type 2 of voorkomen dat je suikerziekte krijgt begint met gezonder eten. Houd je aan een goed dieet van groenten, fruit en zuivel zonder suikers. Kies altijd voor volkoren varianten van brood, pasta en rijst en nuttig deze in kleinere porties. Probeer minstens eens in de week vis te eten, ga voor mager vlees en kies onverzadigde vetten. Pas op met snacks, koek en snoep en vermijd frisdranken. Lees ook onze 5 tips om gezonder te eten met diabetes.
 • Begin met afvallen als je overgewicht hebt. Heb je op dit moment overgewicht? Dan ben je bezig de kans op diabetes type 2 te vergroten. Je lichaam reageert niet meer op insuline en raakt zogezegd insulineresistent. Een koolhydraatarm dieet is een goede manier om aan je overgewicht te werken. Het kookboek “de Afslank Receptenbijbel” is al een heel grote stap in de goede richting.
 • Beweeg meer, want bewegen zorgt dat je lichaam weer gevoeliger wordt voor insuline. 30 minuten bewegen per minimaal zal al heel veel goed doen. Of je nu gaat sporten, wandelen of tuinieren maakt daarbij niets uit. Denk zo: bewegen is bewegen.