Diabetesproof recepten. Recepten voor mensen met diabetes.

Diabetesproof recepten. Recepten voor mensen met diabetes.

Wat mag je eten als je diabetes type 2 hebt? Daarover gaan verschillende berichten rond. In principe mag iemand met diabetes nog gewoon alles eten. Ook gebak, snacks, koek en snoep horen daar gewoon bij.

Het belangrijkste verschil is echter wel dat een diabeet er rekening mee moet houden wat hij die dag verder zal eten. In dit artikel geven we je meer uitleg over hoe je kunt bepalen of recepten diabetesproof zijn en of mensen met diabetes ze mogen nuttigen.

Inhoudsopgave

Algemene gezondheid

In principe kun je stellen dat iemand met diabetes het beste gebaat is bij een leefstijl die past bij een algemeen goede gezondheid. Sterker nog: de kans dat je diabetes krijgt hangt sterk af van de wijze waarop jij eet en drinkt.

Mensen die ongezond eten, een te hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol hebben, hebben vaak ook eerder diabetes.

Wie gezond eet, veel groenten en fruit nuttigt en let op koolhydraten en ongezonde vetten, zal veel minder snel diabetes ontwikkelen.

Let wel: de wijze waarop en de mate waarin iemand diabetes type 2 ontwikkelt verschilt van persoon tot persoon en heeft ook te maken met erfelijke factoren.

 

Ritme en beweging

Voor mensen met diabetes is het wel belangrijk dat ze met regelmaat eten en in beweging blijven. De regelmaat is van belang om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Beweging zorgt ervoor dat energie de kans krijgt verbrand te worden.

 

Suikers

Het spreekt vanzelf dat mensen met diabetes goed uit moeten kijken met suikers. Dat betekent niet dat ze suikers volledig in de ban moeten doen, maar ze moeten zich wel bewust worden van de suikers die in bepaalde producten zitten.

Er is een verschil tussen suikers. Dat verschil laat zich het beste uitleggen aan de hand van koolhydraten.

 

Koolhydraten

Mensen die diabetes hebben moeten goed uitkijken met producten die veel koolhydraten bevatten. Koolhydraten zijn namelijk ook suikers. Als koolhydraten niet verbrand worden, worden ze opgeslagen als glucose (suiker) en dat werkt niet bevorderlijk voor mensen met diabetes.

Uitkijken met koolhydraten en suikers dus. Er is een belangrijk onderscheid te maken tussen koolhydraten. Je hebt de zogenaamde complexe koolhydraten en de enkelvoudige koolhydraten.

In de tabel hieronder kun je lezen welke koolhydraten je beter kunt laten staan.

Complexe koolhydraten Dit zijn goede koolhydraten, vaak van nature aanwezig in voeding. Soorten voeding: o.a. havermout, fruit, peulvruchten, zaden en noten.
Enkelvoudige koolhydraten Dit zijn slechte koolhydraten, onnodig toegevoegd aan voeding. Soorten voeding: banket, snoepgoed, snacks en chips. Sommige soorten rijst, pasta en brood.

Het is sowieso belangrijk dat mensen die medicijnen gebruiken vanwege diabetes goed uitkijken met koolhydraten. Na de inname van koolhydraten stijgt de bloedsuikerspiegel en is er insuline nodig om de hoogte in te perken. Een goed plan in de vorm van een weekmenu kan hierbij helpen.

 

Zout

Vooralsnog is er geen directe band gevonden tussen diabetes type 2 en veel zout eten, maar toch adviseren we je voorzichtig te zijn met zout. Producten die veel zout bevatten, bevatten vaak ook voedingsmiddelen die diabetes in de hand werken. Daarnaast kan teveel zout leiden tot andere gezondheidsproblemen en aandoeningen, zoals:

  • Een hoge bloeddruk,
  • Hartaandoeningen,
  • Beroerten,
  • Maagkanker,
  • Osteoporose,
  • Astma-aanvallen,
  • Nierstenen.

 

Nogal ingewikkeld?

Vind je het ingewikkeld om te bepalen wat je nu wel en niet mag eten? Als je zekerheid wil over diabetesproof recepten, dan adviseren we je het uitgebreide kookboek de Afslank Receptenbijbel aan. In dit boek worden ruim 100 recepten met je gedeeld die laag zijn in suikers en koolhydraten en prima passen binnen een diabetesvriendelijk dieet.

Afslank Receptenbijbel