Wil jij weten hoeveel suiker je precies binnenkrijgt? Dan moet je etiketten lezen. Dat blijkt voor veel mensen erg lastig te zijn. Zeker als je beseft dat suiker er vaak onder andere namen op staat.
Daarom in dit artikel een handleiding waar je precies op moet letten om suikers in producten te herkennen.
Inhoudsopgave
Ingrediënten
Als je op een etiket kijkt onder “ingrediënten” lees je alleen welke grondstoffen er in het product zitten. Het begint met de grondstof waarvan het meeste in het product zit tot de grondstof waarvan het minst in het product is verwerkt.
Het kan dus zijn dat suiker er op staat en je denkt dat het wel meevalt. Maar er zijn ruim 50 namen voor suiker. Als je die herkent, kun je voorkomen dat je toch teveel suikers binnenkrijgt.
50 andere namen voor suikers
Agavesiroop
|
Esdoornsiroop
|
Glucosestroop
|
Lactose
|
Rijststroop
|
Ahornsiroop
|
Fructose-invertsuikerstroop
|
Gula djawa
|
Maïsstroop
|
Rijstsuiker
|
Appelsapconcentraat
|
Fructose
|
HFCS: high fructose corn syrup
|
Maltose
|
Ruwe rietsuiker
|
Appelstroop
|
Fruitconcentraat
|
Honing
|
Melasse
|
Sacharose
|
Basterdsuiker
|
Fruitextract
|
Invertsuiker
|
Melksuiker
|
Siroop
|
Beetwortelsap
|
Fruitsapconcentraat
|
Invertsiroop
|
Molasse
|
Stroop
|
Bietenstroop
|
Fruitsuiker
|
Invertsuikerstroop
|
Moutstroop
|
Sucanat (Sugar Cane Natural)
|
Bietsuiker
|
Galactose
|
Isoglucose
|
Moutsuiker
|
Sucrose
|
Bruine basterdsuiker
|
Gebrande suiker
|
Javaanse palmsuiker
|
Muscovado
|
Suiker
|
Bruine kandijsuiker
|
Gebrande suikerstroop
|
Johannesbroodsiroop
|
Nectar
|
Suikerstroop
|
Bruine rietsuiker
|
Geconcentreerd appelsap
|
Johannesbroodpitsiroop
|
Oersuiker
|
Tarweglucosestroop
|
Bruine suiker
|
Geconcentreerd perensap
|
Kandij
|
Oerzoet
|
Tarwestroop
|
Caramel
|
Geconcentreerd vruchtensap
|
Kandijstroop
|
Palmsuiker
|
Trehalose
|
Castor melis
|
Gekarameliseerde suiker
|
Kandijsuiker
|
Poedersuiker
|
Turbinado
|
Dadelstroop
|
Gekarameliseerde suikerstroop
|
Kaneelsuiker
|
Parelsuiker
|
Vanillesuiker
|
Demerara
|
Geleisuiker
|
Karamelsuikerstroop
|
Perensapconcentraat
|
Vruchtensuiker
|
Druivensapconcentraat
|
Glucose
|
Kokosbloemsuiker
|
Rapadura
|
Vruchtensap op basis van concentraten
|
Druivensuiker
|
Glucosefructosestroop
|
Kokosbloesemsuiker
|
Rietsuiker
|
Vruchtensap uit concentraat
|
Dextrose
|
Glucosesiroop
|
Kristalsuiker
|
Rietsuikerstroop
|
Vruchtensapconcentraat
|
Algemene tip
Wil je snel soorten suiker kunnen herkennen? Weet dan dat woorden die op –ose of –siroop eindigen vaak een vorm van suiker zijn, net als woorden die “stroop” worden genoemd. Het zijn varianten van gesmolten suikers.
Staan er meer van deze producten op het etiket? Dan kun je het beter laten staan, want dan zitten er heel veel suikers in.
De voedingswaarde
Ook de voedingswaarde kan je van veel informatie voorzien. Je ziet hoeveel energie er per 100 ml of per 100 gram in een product zit, vaak verder uitgesplitst in koolhydraten, eiwitten, vetten en suikers.
Let op: suiker is een koolhydraat.
4 gram suiker
Als je visueel bent ingesteld, kan het helpen om 4 gram aan te houden. 4 gram suiker is gelijk aan ongeveer 1 suikerklontje.
Misleidende teksten
Helaas zijn teksten op verpakkingen vaak misleidend. Als er staat “suikerarm” betekent het dat er per 100 gram alsnog 5 gram suiker in kan zitten. Ook “suikervrij” betekent niet dat er helemaal geen suiker in een product zit. Er mag nog altijd 0,5 gram aanwezig zijn per 100 gram.
Het lijkt misschien om kleine hoeveelheden te gaan, voor mensen met diabetes maakt dat echter veel verschil.
Etiketten die vermelden dat er “van nature aanwezige suikers” in zitten of dat een product “zonder toegevoegde suikers” is, zeggen niet dat er géén suikers in het product zitten. Denk aan vruchtensap. Daar zitten van nature suikers in en je lichaam zal ze ook zo zien.
Boodschappenlijstje nodig?
Heb je baat bij een boodschappenlijstje? Download dan het gratis weekmenu met boodschappenlijstje om gezonde producten in huis te halen. Bij de download krijg je ook enkele recepten.