12 Manieren om suiker te minderen

12 Manieren om suiker te minderen

Als je diabetes type 2 hebt, is het zaak om minder suiker te nuttigen. Zo kan je lichaam weer gevoelig worden voor het insuline dat de lever aanmaakt en kun je de klachten van diabetes type 2 behandelen en misschien zelfs wel genezen.

We delen dan ook graag 10 manieren om suiker te minderen.

 

Inhoudsopgave

#1 Lees de etiketten

Het lezen van de voedingswaarde-informatie op het etiket kan je helpen om voeding beter te begrijpen. Vaak eet en drink je suiker zonder dat je het doorhebt. Het wordt aan voedingsmiddelen toegevoegd waar je het niet zo snel van zou verwachten, zoals brood en sauzen.

Lees ons artikel over het lezen van etiketten.

 

#2 Tel je suikers

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert volwassenen om niet meer dan 25 gram suiker per dag te eten. Dat zijn zes theelepels. Tel voor jezelf goed uit of je aan deze 25 gram per dag komt en er niet overheen gaat.

Het lezen van etiketten (tip 1) helpt hierbij.

 

#3 Ongezoete producten

In de supermarkt vind je veel ongezoete varianten op suikers. Denk aan sojamelk, amandelmelk, havermout en notenboter. Deze ongezoete producten kun je bij veel gerechten gebruiken en zullen je suikerconsumptie aanzienlijk verlagen.

 

#4 Cold turkey of niet?

Suikers zijn verslavend en stoppen met suikers levert dan ook afkickverschijnselen op. Moet je er in één klap mee stoppen (cold turkey) of kun je dat beter in stappen doen? Wij menen dat laatste. Probeer steeds minder suikers te nuttigen door ze weg te houden uit je koffie of thee (of te halveren), door minder frisdrank en meer water te drinken, door ongezoete producten te kopen en stap zo langzaam over op een minimale suikerinname.

Waarom langzaam? Daar zijn veel redenen voor te geven, maar de voornaamste is dat de kans op slagen dan het grootste is.

 

#5 Gebruik een kookboek met suikervrije en koolhydraatarme recepten

Suikers zijn koolhydraten en koolhydraten maken je dik. Door dat overgewicht werk je diabetes type 2 makkelijker in de hand. Een goed kookboek kan jou enorm helpen doordat je in één boek allerlei recepten krijgt die je direct zullen gaan helpen.

Een kookboek dat we je aan kunnen bevelen is de Afslank Receptenbijbel, met meer dan 100 koolhydraatarme recepten die nauwelijks suiker bevatten en ideaal zijn voor mensen met diabetes type 2.

Afslank Receptenbijbel

#6 Eiwitten en vet

De ongezonde koolhydraten in suikers zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt en daalt. Je blijft zitten met een hongergevoel. Varieer je in je maaltijden echter met gezonde vetten, vezels en eiwitten, dan kun je dat hongergevoel voorkomen.

In het kookboek ‘de Afslank Receptenbijbel’ tref je recepten op basis van eiwitten en vet, zonder al teveel koolhydraten.

 

#7 Geen kunstmatige suikers gebruiken

Kunstmatige suikers in light-producten en zogenaamde “suikervrije” producten verpesten niet alleen je smaak, maar zorgen ook dat je lichaam op het verkeerde been wordt gezet en alleen maar meer trek in zoet krijgt. Want als je lichaam denkt dat je iets zoets gaat eten, zal het net zolang blijven zeuren tot het dat krijgt.

Doe je lichaam en jezelf dat niet aan en vermijd kunstmatige suikers.

 

#8 Alternatieve smaakmakers

Natuurlijk wil je lekker eten en drinken. Smaak toevoegen hoeft echter niet alleen maar met suikers. Je kunt ook alternatieven gebruiken, zoals kaneel, vanillestokjes of –extract, citroensap of –schil en allerlei soorten kruiden.

 

#9 Ga voor smoothies

Frisdranken zitten bomvol met suikers, maar ook zogenaamde vruchtensappen zijn enorm rijk aan suikers. Pas dus op voor vruchtensappen, energiedrankjes, kant-en-klare smoothies en ijskoffie. Wil jij echt gezond drinken? Ga dan voor smoothies die je zelf maakt. Groene smoothies op basis van fruit en vruchten kunnen je een boost geven en bieden de mogelijkheid om in smaak te variëren.

 

#10 Toetjes en tussendoortjes

Natuurlijk wil je af en toe een gebakje of een toetje. Maar wees voor jezelf wel duidelijk in wanneer en hoe vaak je die toestaat. Dagelijks is niet nodig, maar 1 tot 2 keer in de week moet zeker kunnen. Zorg er wel voor dat je discipline hebt en niet over die 2 keer heen gaat.

 

#11 Synoniemen van suiker

Als jij de synoniemen van suiker kent, kun je voor jezelf al heel veel producten schrappen die geen toevoeging voor je diabetes zullen zijn. In het artikel “Etiketten lezen” delen we bijna 100 synoniemen voor suiker met je. Doe er je voordeel mee.

 

#12 Houd vol

Als je net begonnen bent kan het behoorlijk tegenvallen om suikervrij te gaan leven. Tip 4 is dan ook erg belangrijk. Ook belangrijk is om vol te houden. Geloof het of niet, je smaakpapillen gaan wennen aan de nieuwe smaak en zullen deze vanzelf goed gaan vinden. Denk maar eens aan mensen die van gewone cola op light overstappen. In het begin vinden ze het vies, maar na een tijdje vinden ze de gewone cola niet meer te drinken (met het oog op eerder gegeven tips misschien niet het juiste voorbeeld, omdat ook light-producten niet goed zijn, maar het is om een idee te geven).

Kortom: geef jezelf en je lichaam tijd om aan de heerlijke, natuurlijke smaken in voeding te wennen.