Mogelijk nieuwe behandeling voor diabetes type 2

Mogelijk nieuwe behandeling voor diabetes type 2

Een nieuwe behandeling zou het mogelijk kunnen maken dat diabetes type 2-patiënten geen insuline meer hoeven te spuiten.

 

Inhoudsopgave

50 patiënten

Twee Amsterdamse wetenschappers hebben in 2018 in Wenen de resultaten van hun onderzoek gepresenteerd. Aan dit onderzoek deden 50 patiënten van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum mee. Bij de deelnemers werd een ballonnetje via de mond ingebracht, dat aan het begin van de dunne darm terecht kwam. Het ballonnetje werd met heet water gevuld. Daardoor schroeide het slijmvlies van hun dunne darm weg. Het slijmvlies dat binnen twee weken weer terug groeide gaf een positief resultaat op de bloedsuikerspiegel en dat zou betekenen dat de deelnemers geen insuline meer hoeven te spuiten.

 

Gebruik insuline kan voorkomen worden

Volgens experts kan door deze behandeling het gebruik van insuline voorkomen worden. Het kan ook worden uitgesteld. De resultaten zijn echter veelbelovend, omdat 90 procent van de deelnemers een jaar na de behandeling nog steeds stabiel was. Hoewel zij medicijnen slikken, hebben ze door een lagere bloedsuikerspiegel een verminderde kans op complicaties die bij diabetes type 2 optreden, zoals hart- en vaatziekten, nierfalen en blindheid.

 

Grensgevallen

Deze nieuwe behandeling is geschikt voor ongeveer 70.000 grensgevallen, mensen die nu al pillen slikken, maar door hun hoge bloedsuikergehalte binnenkort moeten overstappen op het spuiten van insuline.

 

Verder onderzoek

Het onderzoek werd gehouden onder een kleine groep patiënten. Momenteel wordt een internationale studie gedaan onder honderd mensen, in de hoop dat de resultaten bevestigd kunnen worden.

 

Gezonde leefstijl

Tot slot is het van belang dat mensen die nu lijden onder diabetes type 2 een gezonde leefstijl gaan nastreven. Dit kan helpen om de verschijnselen van diabetes type 2 te verminderen en het ziekteverloop te stoppen.