Gevulde druivenbladeren komen zowel in Griekenland als Turkije vaak voor. Ze worden dolma’s genoemd. Het leuke is dat deze dolma’s op allerlei manieren klaar te maken zijn.
Ingrediënten (4 personen)
- 120 gram langkorrelige bruine rijst
- 200 gram tomatenblokjes (uit blik)
- 225 gram mager rundergehakt
- 1 gesnipperde ui
- 3 eetlepels fijngehakte selderij
- 3 eetlepels fijngehakte peterselie
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 12 ingemaakte druivenbladeren (goed uitgelekt)
- 2 tomaten (in plakjes gesneden)
- 2 teentjes knoflook (in plakjes gesneden)
- 300 ml water
- Het sap van 1 citroen
- Peper en zout
Bereidingswijze
Zet de oven alvast aan op 180 graden. Meng in de tussentijd het vlees met de rijst, tomatenblokjes, ui, oregano, selderij, peper en zout met het vlees. Meng ook de tomatenpuree erdoorheen.
Leg een van de druivenbladeren op een bord met de nerven naar boven. Leg een volle theelepel van de vulling in het midden en aan het begin van de stengel. Vouw de stengel over de vulling en houd beide zijden naar het midden. Rol op als een sigaar.
Herhaal dit bij de overige bladeren.
Leg een laag tomatenplakjes in een ovenvaste schaal en leg de gevulde wijnbladeren hier in laagjes op. Steek er per gevuld wijnblad een plakje knoflook tussen voor de smaak.
Besprenkel het geheel met de citroensap en giet er 300 ml water overheen. Dek goed af met geoliede aluminiumfolie.
Leg de wijnbladeren gedurende drie kwartier in de oven en wacht tot ze goed zacht zijn.
Voedingswaarde per wijnblad
Circa 264 calorieën, 16 gram eiwit, 10 gram vet (4,3 gram verzadigd vet), 30 gram koolhydraten, 4 gram suikers, 2 gram vezels, 1 gram zout (535 mg natrium).
Meer recepten?
Wil jij aan je gezondheid werken met meer van zulke recepten? Bekijk dan de Afslank Receptenbijbel. In dit boek staan nog eens ruim 100 recepten die helpen tegen diabetes type 2.