Als je diabetes type 2 hebt, is je lichaam resistent voor de insuline die het zelf aanmaakt. Dat komt doordat je teveel suikers binnenkrijgt uit andere bronnen. Het voorkomen of de behandeling van diabetes type 2 is dan ook een hoofreden om te gaan minderen met suiker. Maar er zijn meer redenen.
In dit artikel delen we alle redenen die er zijn om vandaag nog te gaan minderen met suiker. Wil je weten hoe je dat doet? Lees dan ook ons artikel over de manieren waarop je kunt minderen met suiker.
Inhoudsopgave
#1 Diabetes type 2 voorkomen of behandelen
Diabetes type 2 is een welvaartsziekte die veroorzaakt wordt door suiker uit voeding. Daardoor wordt je lichaam resistent tegen haar eigen insuline, welke in de lever wordt aangemaakt. Je bloedsuikerspiegel is niet meer onder controle en dat kan leiden tot veel klachten, de symptomen van diabetes type 2.
Een belangrijke reden om te stoppen met suiker is dan ook om de kans op diabetes type 2 te verkleinen of diabetes te behandelen.
#2 Suikers maken je dik
Suikers zijn koolhydraten van de enkelvoudige (slechte) soort. Ze zorgen voor een tijdelijke piek in je bloedsuikerspiegel, wat al niet bevorderlijk is voor diabetici. Daarnaast worden suikers niet verbrand door je lichaam, maar opgeslagen als vet.
Suikers in voeding en drank maken het dan ook dat steeds meer mensen te maken hebben met overgewicht en obesitas. Voorkom dat je te zwaar wordt en stop met het eten van teveel suikers.
#3 Suikers zijn verslavend
Net als met drugs zijn ook suikers op hun eigen manier verslavend. Ze geven je een lekker gevoel, maar je lichaam blijft behoefte hebben aan meer suikers. Wanneer je geen suikers meer eet, kan je lichaam echte afkickverschijnselen gaan vertonen.
#4 Opgeblazen gevoel
Teveel suikers kunnen je een opgeblazen gevoel geven. Dat komt omdat suikers je niet verzadigden, maar wel in je bloed worden opgenomen. Je lichaam werkt heel hard om die suikers af te breken, maar dat lukt niet en alle energie die daarvoor wordt gebruikt, is voor niets. Met andere woorden: suikers voegen weinig toe.
#5 Alternatieven geven echte energie
Waar je van suikers een tijdelijke boost krijgt, geven de vele alternatieven voor suikers je echte energie. Denk aan proteïnen (eiwitten) en vetten. Deze komen niet in één keer vrij en leveren hun energie gedurende de dag. Zo profiteer je er langer van en kak je niet na een tijdje in, omdat de suikers hun piek hebben bereikt.
#6 Goede stoelgang
Mensen die minder suikers zijn gaan eten, merken dat de stoelgang beter verloopt.
#7 Nachtrust
Suikers leveren een piekmoment in je energie. Wanneer je vlak voor het slapengaan suikers nuttigt (door frisdrank te drinken of snacks met veel suikers te nuttigen), valt die piek vlak voor het slapengaan en kun je een goede nachtrust wel op je buik schrijven.
Voor veel mensen went dit echter. Zij vallen na een tijdje wel in slaap, maar zullen nooit de diepe slaap bereiken die mensen die minder suikers eten wel bereiken.
#8 Gelukkiger
Suikers geven je kortstondig een gelukkig gevoel, tot de werking voorbij is. Je moet dan weer “scoren” voor een gelukkig gevoel. Klinkt eng veel hetzelfde als drug, nietwaar?
Door te stoppen met suikers en over te stappen op voor de hand liggende alternatieven (eiwitten en vetten) wordt je ook gelukkiger. Maar dit geluk hoef je niet te onderhouden, want dat doet het zelf al!
#9 Echte smaak
Waar je het met suikers gewend bent om een smaak te proeven die niet echt is, krijg je met suikervrije producten veel vaker de natuurlijke smaak op je tong. In het begin kan dat even wennen zijn, maar verreweg de meeste mensen die zijn overgestapt waarderen na een poosje de natuurlijke, echte smaak boven de smaak met suikers.
#10 Risico op chronische ziektes neemt af
Door te stoppen met veel suikers nuttigen, neemt het risico op chronische ziektes verder af. Denk hierbij aan obesitas, hart- en vaatziekten, een te hoog cholesterol en een te hoge bloeddruk.
Welke redenen kun jij nog bedenken om te stoppen met suikers?