Review van Natuurlijk zonder suiker (kookboek) door Anne Marie Reuzenaar

Review van Natuurlijk zonder suiker (kookboek) door Anne Marie Reuzenaar

Suikervrij eten zou veel schelen als je diabetes type 2 hebt. Het boek “Natuurlijk zonder suiker” door Anne Marie Reuzenaar is het vervolg van haar vorige boek “Zonder suiker” en bevat nieuwe recepten en informatie voor mensen die op zoek zijn naar manieren om minder geraffineerde suikers te eten.

In deze review bespreken we het boek, zodat jij kunt bepalen of “Natuurlijk zonder suiker” voor jou is weggelegd.

 

Inhoudsopgave

Wie is Anne Marie Reuzenaar?

Auteur Anne Marie Reuzenaar wordt gezien als een voorloper van de culinaire gezondheidsrevolutie die momenteel gaande is. Ze schreef eerder de boeken:

  • Natuurlijk! Elke dacht écht eten
  • Natuurlijk! Het Heden
  • Ik kookboek
  • Zonder Suiker
  • Smikkelen en Smullen
  • Eet je fit
  • Het Nieuwe Ik
  • Het Heden Ik Kookboek

Anne Marie stelt dat een leven zonder geraffineerde suiker voor iedereen is weggelegd en je hier makkelijk aan kunt wennen. In plaats van geraffineerde suikers gebruikt ze in haar recepten veelal natuurlijke suikers.

 

Natuurlijk znder suiker Anne Marie ReuzenaarOver het boek

Het boek bevat een aantal praktische adviezen, zoals “10 redenen om suiker te vermijden” en “10 manieren om suiker te vermijden”. Daarnaast zitten er in het boek diverse dagmenu’s. Deze worden vergeleken met “normale” dagmenu’s waardoor de lezer schrikt over de hoeveelheid toegevoegde suiker je dagelijks binnenkrijgt zonder het te merken.

In het boek zitten ook nog eens aardig wat recepten, waarbij is aangegeven of ze vrij zijn van gluten, tarwe, koemelk en lactose. Achterin het boek vind je een overzicht van suikervervangers.

 

Recensie

Hoewel het boek een gelikte lay-out heeft en de adviezen misschien leuk zijn om te lezen, vertellen ze niet heel veel nieuws. 10 redenen om suiker te vermijden en 10 manieren om suiker te vermijden kun je ook op internet vinden en worden onder meer op onze website aangestipt. Desondanks passen ze wel goed in het boek, als inleiding of voorwoord.

De recepten zijn simpel en vrij eenvoudig, maar niet altijd even origineel. Wel is handig dat je in één oogopslag kunt zien of een recept koemelk, tarwe, gluten, lactose of geraffineerde suikers bevat.

Voor mensen die gewoon wat nieuwe recepten willen hebben en die willen minderen met suikers, kan het boek een aanrader zijn.

 

Reacties van lezers

Hoe denken lezers over “Natuurlijk zonder suiker” van Anne Marie Reuzenaar? Een aantal reacties zetten we voor je op een rijtje.

Ali: Duidelijk kookboek. Er staat goed in welke ingrediënten je nodig hebt en hoe je de gerechten maakt. Ook staat er bij of ze glutenvrij, lactosevrij en suikervrij zijn. Ik vond het wel even wennen qua smaak, omdat ik het idee had dat ik iets miste. Maar na een tijdje kon ik me hier overheen zetten. Wat mijn ogen opende is de informatie over de vele suikers die je bij een normaal dagmenu binnenkrijgt.

Gerda: Fijn, maar simpel kookboek. Natuurlijk zonder suikers was mijn eerste kookboek van Anne Marie Reuzenaar. Ik vond het vooral simpel, maar wel fijn werken. Ik mis wel wat bij sommige gerechten. Zo heb ik regelmatig een recept aangevuld met sla en groenten. Voor mij niet erg, maar als je diabetes hebt kan dat nadelig zijn (want dan weet je niet wat wel en niet mag).

Ad: Ik vond het vooral interessant dat je in dit boek kunt lezen hoeveel suikers je ongemerkt binnenkrijgt. Dat is echt schrikbarend. De recepten vond ik eerlijk gezegd niet lekker, maar dat is niet gek als ze geen suiker bevatten. Intussen ben ik redelijk gewend, maar zondig ik ook nog met enige regelmaat.

Maryam: Veel recepten zijn niet suikervrij, want ze maken gebruik van natuurlijke suikers uit dadels, kokosbloesemsuiker, fruit enzovoorts. Ik vraag me dus af of de recepten geschikt zijn voor mensen met suikerziekte?

 

Alternatief

Een goed alternatief voor “Natuurlijk zonder suiker” is het koolhydraatarme kookboek “de Afslank Receptenbijbel”. Deze bevat veel recepten met weinig suikers en koolhydraten, geschikt voor mensen die willen afvallen en mensen die diabetes type 2 hebben.

Afslank Receptenbijbel