Waarom je moet minderen met frisdrank

Waarom je moet minderen met frisdrank

Diabetes type 2 komt de laatste decennia bij een groeiend aantal personen voor. Dat is niet verwonderlijk, als je bedenkt dat we overspoeld worden met suikers.

Veel van deze suikers komen uit frisdranken. Lees in dit artikel waarom je zou moeten minderen met het drinken van frisdranken.

 

Inhoudsopgave

Frisdrank verhoogt het risico op diabetes type 2

Uit onderzoek blijkt dat dagelijks 1 blikje frisdrank drinken, het risico op diabetes type 2 verhoogt met 20%. Drink jij dus 1 blikje van 300 ml? Dan neemt de kans op diabetes type 2 met 1/5 toe.

 

Suikers in frisdrank

Suikers leveren calorieën. Een  glas frisdrank van 250 ml levert zo’n 100 calorieën op. Dat zijn maar liefst 6,5 suikerklontjes. In een blikje van 330 ml is dat met bijna 9 suikerklontjes nog eens een stuk meer.

Light-frisdranken kunnen een goed alternatief lijken. Ze bevatten immers minder calorieën dan de gewone frisdranken. Echter hoeft dat niet te betekenen dat light frisdranken gezonder of beter zijn.

Zo bevatten de meeste light-drankjes allerlei zuren. Deze dragen dan weliswaar niet bij aan het ontwikkelen van diabetes, maar tasten wel je tanden aan.

 

Alternatieven?

Maar als je geen frisdrank meer mag drinken, wat dan nog wel? De gezondste alternatieven zijn water, koffie en thee (liefst zonder suiker, natuurlijk). Gelukkig kun je met thee redelijk variëren in smaak en ook ijsthee maken, maar het zal even wennen zijn aan de smaak.

Het is niet zo dat je helemaal moet stoppen met frisdranken. Af en toe een blikje of een glas is natuurlijk prima. Begin er eens mee om je huidige consumptie te halveren en je bent al een stuk gezonder bezig.

 

Frisdrank en diabetes

Hoe zit de relatie tussen diabetes type 2 en frisdrank nu precies? De suiker die in frisdranken zit zorgt voor aanmaak van vetten in de lever. Deze suiker belast de alvleesklier. Tevens stimuleert frisdrank de ontwikkeling van buikvet en vetten die in je bloed komen.

Deze factoren zorgen dat je lichaam steeds minder gevoelig wordt voor insuline, waarmee suikerziekte een grotere kans krijgt.

 

Suikers verzadigen niet

Drankjes met suiker bevatten veel energie die ontstaan uit suikers (denk aan glucose en fructose). Daarmee bieden ze echter geen verzadiging. Je hongergevoel neemt niet af na het drinken van een glaasje frisdrank en vaak krijg je er nog meer dorst van.

Omdat je nog honger hebt, blijf je ook normaal eten. Daardoor krijg je op allerlei manieren calorieën binnen en neemt je gewicht toe. Daarmee nemen ook de risico’s op welvaartsziektes (hart- en vaatziekten, obesitas én diabetes) verder toe.

 

Bloedsuikerspiegel

De suikers die in frisdranken zitten worden razendsnel door je lichaam opgenomen. Dit is niet goed voor je bloedsuikerspiegel. Ze zorgen immers voor enorme pieken. Er moet dan steeds opnieuw insuline aangemaakt worden, waardoor de alvleesklier minder goed zijn werk kan doen en je resistent wordt voor insuline.

 

Conclusie

Teveel frisdrank zorgt voor ene verhoogde kans op overgewicht én kan diabetes type 2 veroorzaken. Probeer dus te minderen met het drinken van frisdranken die veel suikers bevatten (en kijk ook uit met de vele light-drankjes). Kies liever voor water, koffie en thee en probeer – om te beginnen – je huidige drankconsumptie te halveren.

 

Wat drink jij als vervanger voor frisdranken? Help onze lezers door je ideeën te delen!