Diabetes type 2 werd vroeger “ouderdomssuiker” genoemd. Helaas krijgen steeds vaker ook jonge mensen diabetes type 2 en is diabetes type 2 inmiddels de meest voorkomende vorm van diabetes.

Het wordt, naast hart- en vaatziekten en obesitas, gerekend tot de meest voorkomende welvaartsziekten.

Inhoudsopgave

Wat is diabetes type 2?

Insuline is een hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Bij mensen met diabetes type 2 reageert het lichaam onvoldoende of niet meer op insuline. De insuline kan bij deze mensen haar werk niet meer doen, waardoor er teveel suiker achterblijft in het bloed.

In het begin zal je lichaam nog extra insuline aanmaken, maar dit wordt steeds minder.

Als er te lange tijd sprake is van een te hoog bloedsuiker, geeft dit schade aan onder meer je ogen, nieren, hart en voeten. Hieronder lees je meer over de complicaties bij diabetes type 2.

 

Heb ik diabetes type 2?

Lees ons artikel over de symptomen van diabetes type 2 om te bepalen of je diabetes hebt.

 

Complicaties bij diabetes type 2.

Veel mensen met last van diabetes type 2 krijgen problemen met hun voeten. De term “diabetische voet” komt dan ook veel voor. In het ergste geval moet een deel van de voet, zoals een teen, of de volledige voet worden afgezet.

Wanneer je een te hoog bloedsuikergehalte hebt, krijgen je zenuwen het zwaar te verduren. Ze kunnen zelfs beschadigd raken. In dat geval wordt van “neuropathie” gesproken.

Deze schade aan de zenuwen heeft ook gevolgen voor maag en darmen. Diabetici krijgen last van hun maag en darmen, omdat ook de zenuwen rond de maag beschadigd zijn geraakt.

Vaak gaan mensen met diabetes slechter zien of krijgen ze op een andere manier last van hun ogen. Dit wordt “diabetische retinopathie” genoemd.

Diabetes type 2 heeft direct gevolgen voor hart en bloedvaten. Het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten tot hartfalen aan toe.

Hoewel nierproblemen minder vaak voor komen, zijn er nog altijd mensen die last hebben van problemen met de nieren.

Ook kan diabetes type 2 invloed hebben op de hersenen. Naar schatting is 1 op de 15 gevallen van dementie door diabetes te verklaren. Naar de andere gevolgen voor de hersenen wordt nog veel onderzoek gedaan.

Lees uitgebreid over de complicaties van diabetes op de website van het Diabetes Fonds.

 

Oorzaken van diabetes type 2

Diabetes type 2 wordt een welvaartsziekte genoemd, vanwege het gemak waarmee je het kunt krijgen door onze huidige leefgewoontes. De oorzaken van diabetes type 2 op een rijtje:

  • (Te) weinig lichaamsbeweging
  • Ongezonde voeding
  • Overgewicht of obesitas
  • Roken
  • Ouder worden
  • Erfelijkheid

Er zijn echter ook gevallen van diabetes type 2 bekend waarbij deze oorzaken niet speelden. Er wordt nog altijd veel onderzoek naar diabetes type 2 gedaan.

 

Behandeling van diabetes type 2

Diabetes type 2 is niet te genezen, maar wel te behandelen. Daardoor zijn de gevolgen minder zichtbaar en medicatie eventueel zelfs uit de sluiten. De behandeling bestaat vooral uit gezonde voeding, meer beweging, het gebruik van medicijnen en insuline.

Lees meer over de genezing en behandeling van diabetes type 2.